Publicat la 23 Sep 2013 | 649 afisari
Fiindca este iarna si intoxicatiile cu monoxid de carbon apar cel mai frecvent in aceasta perioada a anului, ne-am gandit ca va este util sa va atragem atentia asupra acestui fenomen. In acelasi timp, in acest articol va indicam cateva semne preliminare care apar cand centrala din casa dumneavoastra elimina monoxid de carbon si este cazul sa chemati un specialist pentru a efectua o verificare.
Numarul de cazuri de intoxicatii cu monoxide de carbon creste in perioada iernii, unele fiind semnalate chiar de media. Monoxidul de carbon este un gaz extrem de toxic, asfixiant, iar intoxicatiile cu acesta pot avea urmari foarte grave sau chiar fatale. Gazul de monoxid de carbon este incolor si inodor si se formeaza prin arderea incompleta a combustibilului. Astfel, este foarte dificil sa va dati seama ca sistemul dumneavoastra de incalzire are probleme si, practic, va expuneti unui dusman nevazut prin slaba exploatare a centralei dvs.
Trebuie sa urmariti continuu ca centrala dumnevoastra sa functioneze corect, iar in cazul in care aveti un cos pentru eliminarea fumului, ca acesta sa nu aiba sparturi sau sa nu fie blocat.
In aceslasi timp, este important sa existe ventilatie in locul de montare al centralei. O metoda simpla ar fi sa dati doua gauri in peretele unde este montata, pentru a trage si elimina aerul.
Dupa cum am descris anterior, gazul ca atare este imposibil de detectat cu ajutorul simturilor noastre. Exista unele semne care arata ca arderea nu are loc corect si este posibila acumularea de monoxid de carbon. In cazul centralelor pe gaz urmariti culoarea flacarii. Luati masuri daca aceasta este galbena sau portocalie, in loc sa fie albastra.
Indiferent de combustibilul folosit de instalatia de incalzire, in zona unde are loc ardere nu trebuie sa apara pete innegrite sau funigine. Si la centralele termice sau boilerele pe lemne urmariti instalatia. In cazul in care aprindeti cu greutate focul sau aveti probleme in a-l mentine aprins trebuie sa luati masuri. Nu in ultimul rand, verificati constant ca hornul sa nu fie infundat.
Pentru a nu va expune pericolelor nu puneti in functiune sisteme improvizate sau centrale reconditionate in centre neautorizate. Montati fittinguri si accesorii potrivite centralei termice pe care o aveti. Cumparati intotdeauna o instalatie de incalzire noua, a carei functionare este certificata si garantata. Apelati la un specialist pentru instalarea centralei termice, indiferent de tipul sistemului pentru incalzire ales - centrala termica pe lemne, electrica, sau pe gaz etc. Investiti intr-un detector de gaz. Verificarile periodice sunt obligatorii prin lege, dar si pentru siguranta caminului. Faceti verificari ori de cate ori este nevoie. Schimbati-va instalatia de incalzire cand este cazul, este o investitie pentru sanatatea familiei dvs.
Scris de: Cristian Alexandru | office@roinstalatii.ro
Centrale termice pe combustibil solid
Accesorii pentru centrale termice
UPS si stabilizatoare de tensiune
Filtre anticalcar si armaturi montaj
Pompe, butelii de egalizare, kituri ACM
Calorifere panou din otel cu ventil
Calorifere panou din otel verticale
Robineti si accesorii calorifere
Incalzire in pardoseala clasica cu agent termic
Grupuri de amestec si distributie
Incalzire in pardoseala electrica
Automatizari incalzire in pardoseala
Automatizari wireless / Smart Home
Puffere pentru pompe de caldura
Incalzitoare instant apa calda electrice
Boilere pentru pompe de caldura
Vase de expansiune pentru incalzire
Vase de expansiune pentru hidrofor
Vase de expansiune pentru A.C.M.
Vase de expansiune multifunctionale
Racorduri de presare pentru PEX
Supape de sens filtre si sorburi
Reductoare de presiune / Manometre
Aparate de tratare si filtrare aer
Accesorii pentru aer conditionat
Masini de taiat gresie si faianta
Pompe de caldura hibrid monobloc
Accesorii pentru pompe de caldura
Sisteme fotovoltaice si accesorii